ul. Anyżowa 2a, 91-358 Łódź
512382321
kontakt@pracowniatytka.pl

Prażoki z kapustą (przepis z książki "Fifka i żulik")


Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki
  • 20 dag słoniny
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, doprawionej solą, pieprzem i kminkiem.

Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Do skwarek dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Całość smażymy tak długo, aż cebula zmięknie. Połowę tłuszczu z cebulą dodajemy do uprzednio ugotowanej kapusty.

Ziemniaki obieramy, solimy i zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Na wierzchu ziemniaków usypujemy kopczyk z mąki i gotujemy je pod przykryciem około 25 minut. Kartofle z mąką przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem, aby powstała jednolita masa. Prażoki łączymy z resztą podsmażonej słoniny z cebulą. Podajemy je z gotowaną kapustą.


« powrót


Placki ziemniaczane
Prażoki z kapustą (przepis z książki "Fifka i żulik")